5 varningssignaler: Börjar dina anställda visa på missnöje?

Omotiverade medarbetare kan i längden leda till stora förluster för företaget.
För att kunna vända situationen i tid är det viktigt att se och förstå varningssignalerna.
– Varje företag behöver medarbetare som trivs och mår bra för att kunna
säkra fortsatt framgångsrik tillväxt, säger Nanette Brink, vd på Sweden HR Group. Självklart behöver man även ha rätt kompetens och förutsättningar för det man är anställd att göra.

Vi tillbringar större delen av vår vakna tid på jobbet och ibland suddas även gränserna för vad som är jobb och vad som är fritid ut. Långvarig stress, omotiverande uppgifter och orimliga krav (i förhållande till ens förmåga) gör att medarbetare kan börja må dåligt – något som ofta det individuella arbetsresultatet och i längden företagets välmående.

Ofta beror missnöje på jobbet på att relationen till den närmsta chefen inte är bra och att kommunikationen brister. Enligt Nanette Brink, vd på Sweden HR Group, beror det sällan på att företagsledningen struntar i sin personal; det handlar snarare om att man inte har kunskap om hur man ska hantera situationen.
– Ett av de viktigaste uppdragen inom HR är att hjälpa ledning och chefer att förstå hur man utövar sitt ledarskap för att få det bästa ur sina medarbetare – vilket gör att de väljer att prestera på topp och bidra till företaget/verksamheten, säger hon.

Vet vad som motiverar
Sweden HR Group är ett av få svenska HR-konsultföretag som erbjuder hjälp med i stort sett alla HR-relaterade uppdrag till företag och organisationer i alla branscher. De är experter på organisations- och individbeteende och har stor erfarenhet av, och kunskap om, hur man skapar arbetsplatser som leder till ett ökat engagemang och driv.

När det kommer till personalfrågan berättar Nanette Brink att det finns fem varningssignaler som du som chef/ledare bör ha koll på:

1. Medarbetarna sjukanmäler sig oftare än de gjort tidigare
"Att inte fysiskt vilja vara på arbetsplatsen är ett varningstecken. Visst kan alla medarbetare vara sjuka då och då, men blir det ofta och längre perioder är det viktigt att följa upp hur medarbetaren mår och om det är något annat än sjukdom som egentligen ligger bakom sjukanmälan. Detta gäller speciellt om den sk korttidssjukfrånvaron ökar" 

2. Stämningen medarbetare emellan börjar bli ansträngd
"Omotiverade medarbetare kan lätt känna sig irriterade på sina kollegor och/eller sina ledare/chefer. Det kan handla om att deadlines inte följs upp, missar i kommunikationen eller något så enkelt som att kaffet inte fyllts på. Om det är samma person som visar irritation gentemot sina kollegor är det därför en bra idé att ta reda på hur medarbetaren mår."

3. Företagskulturen ni önskar att ha motsvarar inte verkligheten
"För att företaget ska kunna växa och komma framåt behöver alla arbeta åt samma håll. Om ni har en uttalad företagskultur på arbetsplatsen som inte genomsyrar hela verksamheten hos alla medarbetare kan det vara ett tecken på att målbilden förändrats hos din personal."

4. Kundnöjdheten har minskat
"Missnöjda medarbetare visar inte entusiasm eller engagemang för sitt jobb, vilket är något som kunderna brukar märka av. Om kundnöjdheten minskar kan det därför vara ett tecken på att din personal tappat intresset för sitt jobb."

5. Medarbetarna har tappat motivationen att vilja utvecklas
"Medarbetare som inte mår bra på jobbet ser ofta hinder före möjligheter, vilket kan leda till att drivet för vidareutveckling försvinner. Om dina medarbetare visar ett minskat intresse för att utvecklas kan det därför bero på att de inte längre ser en framtid på ditt företag."

Sweden HR Group är managementkonsulter inom HR och organisationsutveckling som hjälper företag och organisationer att utvecklas genom operationellt och strategiskt HR-stöd oavsett bransch och storlek. De verkar inom fyra tjänsteområden: HR Interim, HR Strategy, HR Training och HR On Demand.

Läs mer här